Wat is ondernemerschap?

By | Geen categorie | No Comments

In velerlei context kom ik het woord ondernemerschap tegen. Of dit nu is op een website van een of bedrijf/onderneming of zelfstandige zonder personeel,  of in vacature teksten en CV’s, of bij profielen van kinderen op school. Het woord ondernemerschap staat nu bijna als een gangbaar (container)begrip vermeld. En ook bij netwerkborrels wordt het menigmaal uitgesproken.

Dat maakte mij nieuwsgierig, naar wat dat nou is, ‘ondernemerschap’. Wat maakt nou iemand of iets een ondernemer?

Op de website van Entrepreneur Consultancy (http://www.entrepreneurconsultancy.nl/ondernemen/wat-is-ondernemerschap/) vond ik een treffende omschrijving:

Ondernemerschap is het kansen zien, benutten en waarde creëren voor jezelf of je omgeving.

Het gaat dus om het zien van kansen. In de buitenwereld zie je een gemis, een behoefte of een gat in de markt. En dat niet alleen, jij ziet wat daarin van betekenis kan zijn, wat daarin toegevoegd of veranderd kan worden. En vervolgens doe je dit ook. Je benut de gelegenheid, deze uitgelezen kans. Volgens de omschrijving van Entrepreneur Consultancy is het alleen ondernemerschap als deze benutting waarde brengt voor jou of je omgeving. Dit kan zijn geld, maar ook voldoening (zoals Martijn dit mooi aangeeft in zijn blog) of tevredenheid. Ik denk bijvoorbeeld ook aan een nieuwe zakelijke relatie, of een mooi cijfer als het over school gaat.

Nu ben ik iemand die al snel kansen ziet en voordat ik er erg in heb, ga ik er op af. Dat kan heel breed zijn, van kansen voor mijn (zakelijke) relaties, kinderen tot aan mogelijkheden voor de maatschappij. Of bij zaken waar ik erg gevoelig voor ben, bijvoorbeeld tekst en mooie taal. Zie ik spellingsfouten in (web)teksten, zou ik dit het liefst direct kenbaar maken aan de eigenaar van de tekst; aan de andere kant zou er misschien ook een mooi verdienmodel aan gehangen kunnen worden…

Daarom denk ik ook dat ondernemerschap niet los kan staan van leiderschap. Leiderschap gaat voor mij over die intrinsieke drijfveer, dat vlammetje dat jou in beweging zet in een bepaalde richting. Je hebt een doel voor ogen en iedere kans die er voorbij komt weeg je af tegen dat doel. Gaat het me brengen in de richting van mijn intrinsieke drijfveer of niet…

En bij authentiek leiderschap weet je waar je goed in bent. Hoe dat in zijn werk gaat, schrijf ik graag in een volgende blog, of als je niet kan wachten … bij een kop koffie!

 

 

 

Zeilen

By | Geen categorie | No Comments

Ahoi, een herfstgroet

Tijdens de zomer ben ik weer, sinds lange tijd, in een zeilboot gestapt en het water opgegaan. Zeilen heb ik van mijn vader geleerd.

Als klein kind kreeg ik spelenderwijs mee hoe je je boot zeilklaar maakt, hoe je een route uitzet naar je bestemming. Mijn vader vertelde over veiligheid, goed zeemanschap en de regels op het water. Samen was het de sport de wind optimaal te gebruiken, hard gaan, op het scherpst varen, inspelen op windvlagen en luwtes en uiteraard goed omgaan met het ‘verkeer’ op het water. En iedere keer hamerde mijn vader op het koers houden: neem een punt in de verte en stuur daar op aan.

Ons doel was om een ijsje te gaan eten in de haven van Reeuwijk. Maar uiteindelijk was het genieten van het spel met wind, water en zeil het belangrijkst en dit is ook mijn genieten geworden.

Nu zie ik dat mijn vader mij toen veel meer heeft geleerd dan zeilen alleen. Zeilen lijkt in veel opzichten op het leven en werken. Stel je doelen, bepaal je route, houd koers maar blijf flexibel zodat je kunt inspelen op wat je vervolgens intern en extern, verwacht of onverwacht, tegenkomt. Want niet alles is vooraf te bepalen en dat maakt het juist leuk. Houd koers, de belangrijkste les van mijn vader, blijf geloven in je doel en houd daaraan vast … Zodat je aan het eind van de reis aankomt op je bestemming.

Mijn doel is om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen bij hun groei, door ze te helpen bij het bepalen van de route en het optuigen van alle HR-zaken, op een manier die past bij de koers die zij hebben ingezet om hun bedrijfsdoelen te bereiken. Na deze vakantie zet ik weer alle zeilen bij!

En jij? Wat is de koers die jij hebt ingezet na deze zomer? Ik hoor het graag en ben benieuwd wat ik voor jou kan betekenen om koers te houden.

Met sportieve groet,

Anne-Marie